Skriva CV - Hotelljobb

Skriva ett bra CV

Konsten att skriva CV

Att skriva CV är idag en konst i sig. För att sticka ut och hitta ett ledigt jobb så måste man lägga lite tid på sitt CV. Men det kan vara värt den tiden.

I många fall brukar arbetssökande ödsla tid med irrelevant information i sitt CV som gör att det inte alls faller i linje med jobbet man söker till. Håll informationen kort och koncis med information om vilka kunskaper man besitter samt vilken erfarenhet man har från tidigare arbetsplatser. På Hotelljobb.se kan du med fördel skapa ett CV med kort och tydlig information som du sedan kan använda för att söka jobb med.
Skapa CV

Ditt fullständiga namn och e-postadress är en självklarhet för att arbetsgivare ska kunna kontakta dig om de finner ditt CV intressant.

Yrkestitel

Under ”Yrkestitel” skriver du i din befattning, dvs om du jobbar som Kock, Servitör, Receptionist eller annan kort och relevant information som kan hjälpa arbetsgivare att snabbare hitta just dig som kandidat till sina lediga jobb.

Ort

Eftersom jobben finns över hela norden så är det även viktigt att få med en tydlig ”Ort”.  Skulle du kunna tänka dig att jobba i flera ordet så man man med fördel lämna detta fält tomt. Men om arbetsgivaren söker arbetssökande på specifik ort så kan det vara bra att få med den ort man bor i. Exempelvis Stockholm, Göteborg, Åre osv.

Foto

När man ska skriva ett CV så kan ibland arbetsgivaren uppskatta att man har ett foto med i sitt CV. Detta kan hjälpa dig som arbetssökande att på ett bättre sätt framhäva din personlighet och på så sätt underlätta för läsaren att komma ihåg just dig. En ledig och avslappnad bild kan skilja dig ifrån mängden och visa arbetsgivaren att du är en trevlig person.
Svenska företag anser att ett av de största problemen när de ska anställa ny personal är att bedöma personer utifrån ett cv. Det visar en undersökning som Mistat utfört på uppdrag av Yobber där 447 arbetsgivare och arbetssökande ingår.

Video

Med ett video-CV får arbetsgivaren en bättre bild av dig och din personlighet – din röst, utstrålning, blick och tal spelar ofta stor roll i en rekrytering. Det kan vara ett bra sätt för dig att göra ett bra första intryck och verkligen lyfta fram dina erfarenheter. Ett video-cv kan ta dig ett steg närmare ett verkligt möte. Om en arbetsgivare ska rekrytera in många samtidigt kan det dessutom få dig att stå ut i mängden och underlätta om arbetsgivaren är under tidspress.

Enkel och tydlig struktur.
I ditt cv ska du beskriva dina erfarenheter, kunskaper och personliga egenskaper som du vill lyfta fram. Det finns olika sätt att strukturera ett cv. Vilket sätt du väljer beror lite på vad du har för meriter, vilken tjänst du söker och vilken bild du vill förmedla av dig själv. Tänk också på att göra ditt cv lättöverskådligt. En enkel och tydlig struktur gör att arbetsgivaren snabbt får en bra överblick.

Anpassa cv:t efter jobbet du söker
Tänk på att anpassa ditt cv efter jobbet du söker. Du behöver alltså skräddarsy ditt cv och lyfta upp erfarenheter som är viktiga för jobbet du söker.

Du behöver inte ta med precis allt du har gjort, utan ta med det som är relevant.
Om du endast listar ett urval av dina arbetslivserfarenheter är det viktigt att du nämner att det är just ett urval.
1-2 A4-sidor är ett bra riktmärke för längden när du ska skriva CV. Läs mer här>>

Färdigheter

Här är det viktigt att du lägger till relevanta taggar som gör det enklare att hitta dig som kandidat. Har du exempelvis erfarenhet av Hotsoft eller Fidelio så skriver du det sökordet här. Det kan även vara specifika färdigheter som servering, souschef osv. Du kan max lägga till 10 st färdigheter till ditt CV.

Länkar, Utbildning och Erfarenhet

 Detta är frivilliga fält som du med fördel bör fylla i.  Länkar om du har ett online-cv eller karriärsida på LinkedIn och Facebook.  dvs om du har en Linkedin-profil eller en egen hemsida kan du skicka med det här. Utbildning är väldigt viktigt att ha med och du ökar direkt dina chanser att landa drömjobbet. Erfarenhet är viktigt för att visa arbetsgivaren att du har liknande kunskaper inför det jobb du nu söker.

CV-Dokument

Sist men absolut inte minst så bör du bifoga ditt CV så att arbetsgivaren kan se en sammanfattning av din samlade kunskap och erfarenhet.  Och glöm inte bort att kolla stavningen en extra gång.
Skicka alltid ditt cv tillsammans med ett personligt brev, och tänk på att utseendet på dokumenten ska höra ihop.
När du skickar ditt cv och personliga brev via e-post, skicka alltid dokumenten som pdf. Du kan exempelvis döpa dokumentet till ”CV förnamn.efternamn”.
Skicka din ansökan i tid – alltid före senaste ansökningsdatumet.

Skapa CV!

Jobbtips