Food & Beverage Manager

I huvudet på en Food & Beverage Manager

Food & Beverage Manager

Fabian Moraga har över 22års erfarenhet från restaurang- och hotellbranschen och har jobbat på hotell som Radisson Royal Viking och Clarion Stockholm. På Radisson hade han övergripande ansvaret över frukost, konferens fika och skybar

Vad gör man som Food & Beverage Manager?

Det man gör i teori är att man är ansvarig för allt som har med mat att göra inom ens arbetsplats.
En food & beverage manager är den som sätter budget baserat på förgående år, man är den som håller koll på om man håller plan, man har koll på att ens avdelningschefer följer direktiven och de håller sin mål de fått av företaget genom mig.
Sen i praktiken kan de innebära att man står i service ibland då sjukdom kan ske. Man sitter på möten med leverantörer. Är på mässor och andra evenemang som representant av F&D delen för ens företag.
Man sitter på veckomöten med de olika avdelningscheferna om man jobbar på hotell och kollar hur man ligger till inom hotellet och emot de konkurrenter man mäter sig emot.

Hur samanställer man en meny?

Det första man kollar på är vilken säsong är man i, för man vill jobba med säsongsbetonade produkter pga ekonomi och miljötänk är de som är viktigast i dagens lägen för konsumenterna.
Där efter börjar man bygga de olika rätter som man har planerat att ha med. Man lagar ihop dem så man skapar en receptbank till all personal så kvalitén blir de samma.
Sen sätter man sig ner och gör en kalkylering på kostanden och efter det sätter man pris på rätten.
Och innan man är klar med meny så har man bestämt sig för hur många olika rätter man vill ha inom varje kategori.

Vilken utbildning bör man ha för att kunna jobba som F&B manager?

I dagens läge finns de olika program och utbildningar som är specialiserade för det.
Men jag tror att den utbildning som är viktigast är livets utbildning och den erfarenhet man bär med sig under alla ens år i branschen. Sen självklart måste man ha kunskap inom de olika avdelningarna som finns och ej minst ekonomidelen.

Hur skulle du definiera en bra och rolig arbetsplats?

Det är där man känner att man utvecklas och går framåt i livet utan att de känns ansträngt eller jobbigt. Där man ser hur ens kolleger utvecklas genom gemenskapen.

Min bästa drink?

Att dricka är old fashion
Att göra en pisco sours

Min bästa rätt?

Att äta är en bra gjord råbiff
Att laga är risotto med kycklingfilé då många har svårt att få till dem rätt.

Din största utmaning?

– Min största utmaning var när jag efter 1 månad på en arbetsplats va tvungen att vikariera för chefen mitt under årsbokslut och andra viktiga delar för arbetsplatsen

Ditt bästa råd till en framtida Food & beverage Manager?

– Mitt bästa råd till framtida Food & Beverage Managers är du kan inte göra allt själv utan våga delegera till rätt person på rätt plats.

 Kontakta Fabian via Facebook

Hotellnyheter